27 januari 2022

Hoe bewaar je een kalme houding tijdens een begrafenis?

Het kan moeilijk zijn om kalm te blijven tijdens de begrafenis van een dierbare. De ervaring kan schrijnend zijn, vooral wanneer de overledene een gecompliceerde of zelfs gewelddadige dood heeft ondergaan. Het is niet ongewoon dat mensen instorten en huilen tijdens de ceremonie.

Het bezoeken van een uitvaartcentrum van bijvoorbeeld een uitvaartzorg Leusden om een ​​dienst of een bezoek bij te wonen kan over het algemeen een emotionele uitdaging zijn. Toch wordt het proces vaak moeilijker als je bang bent dat je te emotioneel wordt. Hoewel emoties alledaags zijn in uitvaartcentra, moet je je kalmte niet zo erg verliezen dat het andere mensen die het evenement bijwonen of de familie die rouwt om het verlies van een geliefde, verstoord.

Verschillende ervaringen van verdriet

Verdriet raakt ons allemaal op verschillende manieren. Sommige mensen willen de hele tijd huilen. Andere mensen gaan ‘blanco’ en kunnen voor anderen zelfs vrij emotieloos lijken. Anderen kunnen plotseling vol nerveuze energie zijn en zich haasten om dingen te doen of merken dat ze nerveus giechelen en lachen. Dit zijn allemaal standaard manieren om rouw te ervaren.

Zoek een ondersteunende partner

Praat in jouw kring van vrienden of familieleden om iemand te vinden die ook het uitvaartcentrum zal bezoeken en als jouw ondersteunende partner tijdens de procedure zal dienen. Dit is vooral belangrijk als je het evenement alleen bijwoont in plaats van met een echtgenoot of partner die je anders zou ondersteunen.

Maak er een punt van om zoveel mogelijk met deze steun partner te staan ​​en zelfs wat ondersteunende fysieke aanraking met elkaar te gebruiken – een zachte kneep in de arm of een stevige knuffel kan je helpen je beter te voelen en te voorkomen dat je instort wanneer je begint te voelen te emotioneel.

Adem als je spreekt

Onthouden om te ademen is een eenvoudige manier om kalm te blijven. Als je emotioneel of gestrest bent, kan het gemakkelijk zijn om kort, oppervlakkig adem te halen. Het probleem daarbij is dat je door deze ademhaling stijl buiten adem kunt raken, waardoor je je alleen maar meer gestrest voelt.

Het is een vicieuze cirkel die er vaak toe leidt dat je je kalmte verliest. Zorg ervoor dat je tijdens jouw bezoek aan het uitvaartcentrum diep ademhaalt en altijd goed ademhaalt als je spreekt. Als je dit doet, voorkom je dat je op een nerveuze, gehaaste manier gaat praten die stress veroorzaakt.

lighted candles on black metal candle holder

Houd een fles water bij de hand

Een slokje water kan je helpen zenuwen te verslaan. Wanneer je begint te voelen dat je je kalmte verliest, concentreer je dan op het drinken van een beetje water en voel de verfrissing die het je geeft. Dit zal je tijdelijk uit de emotioneel belastende omgeving halen, idealiter lang genoeg om je te helpen je kalmte te hervinden.

Concentreer je op het nemen van kleine slokjes – het laatste wat je wilt doen is te veel drinken tijdens een langdurige uitvaartdienst en moeten opstaan ​​om naar het toilet te gaan.

Bron: Uitvaart Amersfoort